AnnonsSå hittar du det bästa bolånet

Det bästa bolånet är det som är billigast – det är grundregeln. När du ansöker om ett bolån och får det beviljat betalar banken eller bolåneinstitutet säljaren och du förbinder dig att betala räntor och amorteringar på din skuld. Pengar är pengar och det finns egentligen inga andra parametrar att tänka på än priset på pengarna, det vill säga räntan. Visst, du kan addera service och liknande mjuka faktorer i ekvationen men till syvende och sist är det din kostnad för bolånet som räknas.

Hur hittar du då det bästa bolånet, det vill säga det bolån som blir billigast för dig? Det finns några smarta knep. Här presenterar vi två av dem.

Jämför boräntor

Det första du ska göra när du är i köptagen och är spekulant på en villa, ett radhus eller en bostadsrätt är att jämföra vilka räntor som olika banker och bolåneinstitut erbjuder. Man kanske kunde tänka sig att räntorna borde ligga på exakt samma procenttal, men så är inte fallet. Det är inga enorma differenser det handlar om, men varje hundradels procent blir ganska viktig på ett bolån på flera miljoner.

Boka in bankmöten

Du har säkert hört att det går att pruta på boräntan. Det är helt korrekt. Hur mycket du kan pruta finns det dock inga direkta regler om. De räntor som banker och bolåneinstitut marknadsför är listpriser och de är inte satta i sten. Du kan gott förhandla med långivaren om lägre räntor. Det gäller bara att du har något att komma med. Det finns i huvudsak två saker som du kan ta fram som trumfkort. Det gäller för det första din inkomst. Ju högre inkomst, desto bättre sits för dig. För det andra kan du förbinda dig att flytta andra engagemang till banken. Du kan flytta över villaförsäkringen, starta ett sparkonto, teckna en livförsäkring, med mera.

Ett klassiskt tips i detta sammanhang är att spela ut flera banker och låneinstitut mot varandra. Boka in ett möte med en bank och gör ditt bästa för att förhandla dig till en bra ränta. Boka sedan in ett nytt möte med en annan bank och upprepa processen. Spela sedan ut bankerna mot varandra. Bankerna har alltid en god marginal på sina bolån och du har alla möjligheter att kapa flera tiondelar av en procentenhet på räntan.