Bygga pool

Reklam för Poolgiganten

Att bygga en egen pool som gör att man kan ta svalkande dopp i sommarvärmen är ett projekt som säkert många husägare funderar över då sommaren närmar sig. När man ska bygga pool är det många som väljer att göra en stor del av arbetet själv, för att hålla nere kostnaderna för poolen. Dock kostar det en hel del att bygga pool eftersom man för en markpool behöver gräva ur marken, dränera och eventuellt också gjuta.

Det finns flera olika färdiga modeller som man kan välja mellan då man ska bygga pool. Om man vill ha en nedgrävd pool kan man köpa en Linerpool eller en glasfiberpool som placeras direkt i hålet som man har grävt ut och dränerat. Dessa pooler kräver inte någon gjutning eller ytbehandlingar. Ska man ha en nedgrävd pool som man själv vill forma krävs det mer omfattande arbeten som bland annat att gjuta formen för poolen och sätta kakel eller mosaik i poolen. Då får man förvisso en pool som man själv har designat men istället blir poolbygget mycket kostsamt. En billigare och enklare variant är en markpåliggande pool som sätts direkt på marken och som sedan kläs in med trätrall.

Kostnader för att bygga pool

Kostnaderna för att bygga pool ligger på mellan 100 000 kronor och upp till cirka 600 000 kronor, beroende på hur mycket arbete man kan göra själv och vilken typ av pool som man vill ha. Till det kommer också kostnader för olika tillbehör som exempelvis poolskydd vilket krävs då poolen inte används så att ingen trillar i vattnet. Att bygga pool kan bli ett kostsamt projekt om man inte väljer färdiga alternativ, vilket förstås inte är lika roliga som en egen utformad pool.

Att bygga pool kräver inget bygglov vilket gör att man slipper en hel del administration. Andra fördelar med att bygga pool, utöver att man kan bada i sommarvärmen, är att en pool kan höja värdet på fastigheten.