Hyr ut ditt fritidshus

Hills Panorama SälenHur gör du för att hyra ut ditt fritidshus?

Att komma igång med uthyrning av ditt fritidshus och stuga är ett bra sätt att tjäna extra pengar och få in pengar till drift och även överskott. Men det innebär även att du behöver hantera bokningar, schemaläggning och hantering av betalningar för hyror. På stugknuten som är en stugförmedling får du hjälp med marknadsföring av ditt fritidshus, ett populärt område är Sälen där många vill hyra ut sin stuga vilket man kan förstå då orten har särskilt många objekt på Stugknuten.

Det är viktigt att tänka på hur du skyddar och försäkrar din fastighet rätt så du kan njuta av den frihet och kassaflöde som en korttidsuthyrning kan inbringa. Kolla din försäkring för stugan så det täcker de typer av skador som hyresgäster kan orsaka, kontrollera att du har rätt försäkringspaket för eventuell skada på fastigheten och inventarier.

Att hyra ut sitt fritidsboende får du göra hur mycket du vill, men om det är en bostadsrätt som är ditt fritidsboende bör du beviljas uthyrningen av bostadsrättsföreningen innan du tar in hyresgäster i andra hand.

Du vill att hyresgästerna ska känna sig som hemma. Överväg att köpa standard möbler och inredning som tål slitage och att användas i stället för oersättliga arvsmöbler. Tänk även på stöldrisken så förvara inga oersättliga eller dyrare inredningsdetaljer i stugan som annars kan riskeras försvinna.

Se till att apparater och utrustning fritidshuset är i gott skick. Det är lättare för dig att göra förebyggande underhåll så gästen får bästa upplevelsen av semestern och ditt boende och inte behöver lägga tid på tråkigheter som kan uppkomma.

Anlita lokal fastighetsförvaltning för att hantera alla reparationer och nödsituationer, eller skapa en lista med betrodd servicepersonal som gäster kan kontakta vilket även spar dig tid från onödiga telefonsamtal där du då agerar mellanhand för reparationer.

Gör upp hur städning ska genomföras, skapa en städlista med punkter eller städtjänst som kan köpas till som en extratjänst.

Ibland finns tillfällen när det är bra att använda deposition som hyresgäst ska erlägga, som ges tillbaka vid utcheckning om allt är återlämnat i bra skick.