Hyra verktyg vid renovering?

Att hyra maskiner och verktyg, inför en renovering, kan vara ett bra sätt att spara pengar. Det är däremot viktigt att skapa en budget och fundera om köpa eller hyra är bäst.

Drömbostaden är inköpt och det behöver ”bara” renoveras lite innan ni kan flytta in. Många väljer att ta in hantverkare för att få hjälp med allt medan andra väljer att spara pengar på att renovera själv. Om du tänker göra jobbet själv kan det vara en bra idé att se över vad det kostar att hyra de maskiner och verktyg som behövs.

1.      Se över behov

Första steget är att göra en ordentlig planering över vad som ska göras, när det ska göras och av vem. Det blir riktmärket som sedan avgör vad som behöver hyras in.

2.      Gör en lista

Gör sedan en lista på de maskiner och verktyg som kan behövas inför varje projekt. Det kan var allt från en golvslip till elverk. Vilka verktyg för renovering som du behöver kommer även avgöra om det är värt att köpa dem eller hyra dem.

De flesta har enklare verktyg hemma så som hammare, såg, mejslar osv. Så det som behöver skrivas upp är snarare specifika produkter som du behöver under renoveringen.

3.      Hur mycket kommer du använda?

Det som primärt avgör om köp eller hyra är bäst är i vilken omfattning du kommer använda verktyget eller maskinen. Ska exempelvis golvet slipas behövs en golvslip under ett par dagar – men knappast därefter. I detta fall kan den hyras över en helg för under en tusenlapp.

Läs även  Rent hus med hemstädning

Tre tips på vägen:

  • Om hantverkare ska anlitas

Använd offerttjänster, exempelvis Servicefinder, för att få in offert från flera olika hantverkare. Då kan enkelt priset jämföras mellan de olika alternativen.

  • Köpa eller hyra?

Många utgår från att de måste köpa alla verktyg som behövs – för de har inte ens tänkt på alternativet. Men att hyra är både enkelt och billigt. Det går att hyra det mesta…

  • Hyra privat eller via företag

Via Hygglo.se går det att hyra verktyg och maskiner från privatpersoner. Det är ett billigt alternativ och finns i de flesta större svenska städer. Om du däremot kräver hög precision och kvalité kan det vara bättre att hyra hos uthyrningsföretag, som exempelvis Hyreslandslaget.se.