Pool ovan mark – saker att tänka på vid köp

Det finns flera viktiga faktorer att förhålla sig till inför installation av en pool ovan mark. Har är några tips som är inspirerade från utbudet på Svenska poolfabriken.

Storlek och form

En av de första aspekterna att överväga är poolens storlek och form. Detta beror på tillgängligt utrymme, antalet personer som kommer att använda poolen, och personliga preferenser. Mindre pooler är lämpliga för mindre utrymmen och är enklare att underhålla, medan större pooler erbjuder mer utrymme för simning och lek. Formen på poolen (rund, oval, rektangulär) påverkar också hur den kan användas och var den kan placeras. 

Material och konstruktion

Material och konstruktion är avgörande för poolens hållbarhet och livslängd. De vanligaste materialen för pooler ovan mark är stål, aluminium och resin (en typ av plast). Stål är starkt och hållbart, men kan rosta över tid. Aluminium är lätt och rostar inte, men kan vara mindre hållbar än stål. Resin är rostbeständigt och har en längre livslängd, men kan vara dyrare.

Liner och filtreringssystem

Poolens liner skyddar insidan av poolen och bidrar till dess estetik. Det finns olika typer av liners med olika tjocklekar och mönster. En tjockare liner är mer hållbar men kan vara dyrare. Filtreringssystemet är avgörande för att hålla vattnet rent och klart. Det finns olika typer av filtreringssystem, såsom sandfilter, patronfilter och saltvattenssystem. Varje system har sina egna fördelar och underhållskrav. 

Säkerhet och tillbehör

Säkerhet är en viktig aspekt när det gäller pooler ovan mark. Det är viktigt att ha en stabil stege eller trappa för säker tillgång till poolen. Många pooler kommer med säkerhetsfunktioner som lock eller staket, vilket är särskilt viktigt om du har små barn eller husdjur. Andra tillbehör att överväga inkluderar poolöverdrag, rengöringsutrustning, och uppvärmningssystem för att förlänga badsäsongen. 

Läs även  Arkitektens roll – Från idé till slutbesiktning

Installation och underhåll

Installationen av en pool ovan mark kan variera i komplexitet. Vissa modeller är designade för DIY-installation, medan andra kan kräva professionell hjälp. Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner noggrant för att säkerställa en säker och korrekt installation. Regelbundet underhåll är nödvändigt för att hålla poolen i gott skick. Detta inkluderar rengöring, kontroll av pH-värden, och byte av filter. 

Kostnad och budget

Kostnaden för en pool ovan mark varierar beroende på storlek, material, och tillbehör. Det är viktigt att fastställa en budget som inkluderar kostnaden för poolen, installation, och eventuella tillbehör. Glöm inte att inkludera löpande underhållskostnader i din budgetplanering.

 

Frågor och svar

 

Vilka material används vanligtvis för pooler ovan mark?

De vanligaste materialen är stål, aluminium och resin. Stål är starkt och hållbart men kan rosta. Aluminium rostar inte men kan vara mindre hållbart. Resin är rostbeständigt och har en längre livslängd men kan vara dyrare. Prata med en återförsäljare för att få hjälp att välja rätt material.

  

Måste jag har staket?

Ja, om poolen är djupare än 20 cm måste du ha ett staket eller annat skydd. Detta för att inte barn ska kunna fall ner i poolen och skadas.

 Vad kostar det att köpa och installera pool?

Kostnaden beror på flera olika faktorer, exempelvis storlek på poolen och om installation sker själv eller inte. Tydligast kostnadsbild skapas via kontakt med en återförsäljare.